LOKALNI RENTGEN - intraoralno 2D slikanje zob ­

Intraoralne tehnike posnetkov razdelimo na tehniko zagriza ali ang. bitewing in periapikalno  tehniko. Spadata v skupino dvo­dimenzionalnih rentgenskih posnetkov, ki se jih uporablja za hitro diagnostiko zobne gnilobe in dogajanj v kosti ob koncu zobnih korenin v primeru vnetja zobnega živca, ko je že nastal večji granulom.


BITEWING ali TEHNIKA ZAGRIZA

biteWing

Slika 1 prikazuje bitewing tehniko s katero analiziramo več zobnih kron sosednjih zob in zob v nasprotni čeljusti. Ker je vpadni kot rentgenskih žarkov pravokoten na zobne krone zelo natačno pove ali imamo karies v medzobnih ploskvah ali ne. Zobozdravnik se namreč pogosto težko odloči in želi ta posnetek, da ne bi zaradi napačne diagnoze saniral v zdrav zob.

PERIAPIKALNA TEHNIKA

2-012-02

 

 

 

Slika 2 prikazuje klasični periapikalni posnetek pred (levo) in po zdravljenju (desno) zobnih korenin. Ta tehnika omogoča hitro diagnozo granuloma ter izredno dobro kontrolo dela predvsem takrat, ko vam zdravijo zob. Hkrati s tovrstnimi posnetki spremljamo uspešnost zdravljenja tako, da pol do enega leta po končanem zdravljenju, naredimo kontrolni posnetek s pomočjo katerega zobozdravnik oceni uspešnost svoje terapije.

Kdaj je smiselno uporabljati omenjeni tehniki? ­

  • lokalni prikaz okužbe oz. vnetja ob korenini v primeru “paradentoze” in v primeru granuloma
  • pred, med in po zdravljenju zob kadar s pregledom nismo prepričani, da gre za zobno gnilobo ali karies po vstavitvi implantatov
  • po poškodbi zoba in morebitni poškodb čeljustne kosti ­ ocena strukturnih in pozicijskih značilnosti pred puljenjem kateregakoli zoba
  • pred operativnim posegom na kosti in po njem
  • pri ocenjevanju prisotnosti in pozicije impaktiranega zoba

Slikanje oz. bolj pravilno rentgenska analiza je osnovni diagnostični pripomoček pri ugotavljanju stopnje vašega ustnega zdravja. V osnovi posnetke delimo na dvo-dimenzionalne (2D) in tro-dimenzionalne (3D).V prvo skupino spadajo tisti, ki jih zagotovo že vsi poznate to je klasični lokalni posnetek, ki prikazuje en zob v celoti, t.j. z zobno krono in zobno korenino, ter ortopan, ki panoramsko prikaže celoten spodnji del obraza seveda z zobmi. Manj poznan 2D posnetek je s tehniko zagriza, s tujko bitewing, s katerim odkrivamo zobno gnilobo na zgornjih in spodnjih zobeh s samo enim posnetkom.

V 3D skupino spada dentalni CT. Kratica CT pomeni Computer Tomography ali po slovensko računalniška tomografija. V sodobnih časih se uporablja CBCT, kjer CB pomeni cone beam oz. zožen žarek. Ta vrsta rentgenske analize popolnoma spremeni potek diagnostike in zdravljenja saj nam z ločljivostjo 1mm natančno pokaže kaj se dogaja v vaših ustih. V kolikor imate nepojasnjene občasne bolečine v ustih, v smislu prehlada čeljusti, bo verjetno CBCT odkril vzrok.

 

Slikanje
KONTAKT
DELOVNI ČAS LJUBLJANA BTC

PON: 09.00 - 16.00
TOR: 11.00 - 19.00
SRE: 10.00 - 17.00
ČET: 9.00 - 16.00
PET: 9.00 -16.00
SOB: Po dogovoru

DELOVNI ČAS NOVO MESTO BTC

PON: 17:00 - 19:00
TOR: Po dogovoru
SRE: 7:30 - 9:00
ČET: 17:00 - 19:00
PET: Po dogovoru
SOB: 9:00 - 12:00

DELOVNI ČAS LJUBLJANA ŠIŠKA

PON: 12:30 - 17:30
TOR: 8:00 - 13:00
SRE: 12:30 - 17:30
ČET: 8:00 - 13:00
PET: Po dogovoru
SOB: Po dogovoru

DELOVNI ČAS MARIBOR

PON: Po dogovoru
TOR: Po dogovoru
SRE: Po dogovoru
ČET: Po dogovoru
PET: Po dogovoru
SOB: Po dogovoru

DELOVNI ČAS LJUBLJANA CENTER

PON: 8:00 - 12:00
TOR: 13:30 - 17:30
SRE: 8:00 - 12:00
ČET: 13:30 - 17:30
PET: Po dogovoru
SOB: Po dogovoru

Za rezervacijo termina izven uradnih ur pokličite ali pišite na kontaktne podatke.