Slikanje


Slikanje oz. bolj pravilno rentgenska analiza je osnovni diagnostični pripomoček pri ugotavljanju stopnje vašega ustnega zdravja. V osnovi posnetke delimo na dvo-dimenzionalne (2D) in tro-dimenzionalne (3D).

V prvo skupino spadajo tisti, ki jih zagotovo že vsi poznate to je klasični lokalni posnetek, ki prikazuje en zob v celoti, t.j. z zobno krono in zobno korenino, ter ortopan, ki panoramsko prikaže celoten spodnji del obraza seveda z zobmi. Manj poznan 2D posnetek je s tehniko zagriza, s tujko bitewing, s katerim odkrivamo zobno gnilobo na zgornjih in spodnjih zobeh s samo enim posnetkom.

V 3D skupino spada dentalni CT. Kratica CT pomeni Computer Tomography ali po slovensko računalniška tomografija. V sodobnih časih se uporablja CBCT, kjer CB pomeni cone beam oz. zožen žarek. Ta vrsta rentgenske analize popolnoma spremeni potek diagnostike in zdravljenja saj nam z ločljivostjo 1mm natančno pokaže kaj se dogaja v vaših ustih. V kolikor imate nepojasnjene občasne bolečine v ustih, v smislu prehlada čeljusti, bo verjetno CBCT odkril vzrok.

 

Slikanje